MEERGENERATIEHOF

De werkgroep Meergeneratiehof Woonhof is onderdeel van de commissie Wonen van de Dorpsraad. De werkgroep richt zich op het realiseren van een woonhof voor mensen tussen de 19 en 99 jaar. Het realiseren van een woonhof is een langdurig proces, maar we hebben al belangrijke stappen gezet.

Samenwerking met Stichting Knarrenhof
De Dorpsraad is een samenwerking aangegaan met Stichting Knarrenhof. Deze stichting ondersteunt ons bij het realiseren van het woonhof, om de volgende redenen:

  • Hun expertise in het bouwen van woonhofjes.
  • Samenwerking maakt het mogelijk om betaalbare woningen te realiseren.
  • Hans Koenders, kwartiermaker van Stichting Knarrenhof voor het Noorden, helpt ons om het project op te starten. Zolang er geen locatie is gevonden, blijft hij lid van onze werkgroep. Zijn kennis is van grote waarde voor ons.

Stappenplan voor het woonhof in Grijpskerk
Om het woonhof verder te ontwikkelen voor Grijpskerk, hebben we een stappenplan opgesteld dat kijkt naar de haalbaarheid en de behoefte aan een hof in het dorp.

  1. Locaties onderzoeken: Alle mogelijke locaties werden onderzocht, zoals de inbreilocatie van het Lauwerscollege, de locatie naast De Enk, en de locatie van OBS De Triangel. De locatie bij het Lauwerscollege bleek te klein en de locatie naast De Enk ligt te ver van het centrum. Onze voorkeurslocatie is OBS De Triangel, maar het is nog onduidelijk wanneer en of deze vrijkomt. Een mogelijke scholencampus bij de nieuwbouw van het Lauwerscollege is in ontwikkeling, maar dit plan zou pas over 15 jaar gerealiseerd kunnen worden.
  2. Informatieavond organiseren: Op 5 oktober 2023 hielden we een informatieavond. Hier legden we uit wat een Meergeneratiehof inhoudt en deelden we onze droomlocatie met de aanwezigen.
  3. Politieke steun krijgen: In november 2023 zijn we begonnen met het benaderen van politieke fracties en wethouders. We hebben hen een brochure gegeven over ons plan, inclusief de scholenvisie en de mogelijke scholencampus. In april 2024 bezocht de eerste fractie ons, gevolgd door partijen zoals CDA, ChristenUnie, GroenLinks/PvdA. Ook zijn we op bezoek geweest bij wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi, die al bekend was met de locatie. Alle fracties kregen een duidelijk beeld van het project en reageerden positief.
  4. Bezoeken aan woonhofjes: Begin 2024 bezochten we twee woonhofjes: het oudste in Zwolle en het nieuwste in Zeewolde. We spraken met de bewoners over het dagelijks leven in zo’n hof en hoe het “noaberschap” werkt. Noaberschap betekent dat je naar elkaar omziet en elkaar helpt, maar het is geen mantelzorg. Deze bezoeken maakten ons enthousiast over het concept en gaven ons nieuwe inzichten.
  5. Wachten op een beschikbare locatie: Zoals eerder genoemd, is het realiseren van een woonhof in Grijpskerk een kwestie van geduld. We waren dan ook verrast toen we in een overleg met Quadraten hoorden dat de locatie van OBS De Triangel misschien sneller beschikbaar komt dan verwacht. Dit geeft ons hoop voor een versnelling van het project.

Conclusie

De werkgroep Meergeneratiehof blijft zich inzetten voor het realiseren van het woonhof in Grijpskerk, of dat nu op korte of lange termijn gebeurt. De toekomst zal dat uitwijzen.

De werkgroep Meergeneratiehof

Dorpsraad Grijpskerk